Competents/ Gu Gai Gara/ Competentes

para una educación basada en competencias/per una educació basada en competències

Tareas breves, ideas sencillas

Posted by Guida en 03/06/2010


La oportunidad de las CCBB es que no aportan una receta para organizar el currículum, lo cual nos obliga a sentarnos para tomar decisiones sobre cómo queremos relacionar contenidos y CCBB. Unos centros  organizan el currículum en torno a proyectos interdisciplinarios, otros parten  de las disciplinas mejorando la SD, otros profundizan en una CB y otros combinan varias opciones. Pero en todos ellos,  una parte del horario se dedica a realizar tareas breves.

La calidad de una tarea no depende de la duración sinó de:

  • Lo que ocurre antes. ¿Quién y por qué la plantea? ¿Es relevante para la identidad de los alumnos?
  • Lo que ocurre mientras. ¿Qué tienen que hacer los alumnos con los contenidos. ¿Sólo reproducir o también pensar? ¿Tendràn que producir, crear  algo nuevo a partir de los contenidos?. ¿Han tenido que trabajar en equipo? ¿Han aprendido de sus errores, se han sabido arutorregular?  ¿Han comunicado lo aprendido a otros?
  • Lo que les pase a los alumnos al final. ¿Habrán retenido? ¿Sabrán transferir a nuevas situaciones?
  • Lo que nos haya pasado a los maestros. ¿Nos ha servido para aprender algo?

Ahí va una colección de tareas breves de diversos centros que las complementan con el trabajo por proyectos interdisciplinarios vertebrados en torno a una tarea más global.

Agradeceríamos aportaciones.

Trabajamos una noticia en 20 minutos

Aprovechamos el diario digital del estudiante para comentar semanalmente una noticia. Entramos toda la clase a leer una noticia. Todos los alumnos leen una durante 10 minutos. Cada semana el profesor pide a un alumno diferent que explique la noticia que ha leído y la comentamos en 10 minutos.

Fuente: CP Jacint Verdaguer

Fem conferències

Primaria. Font: Pere Alzina, CP Margarita Florit, Ciutadella (Menorca)

Hacemos actividades libres y conversaciones informales

Dedicamos 10 minutos antes y 10 minutos después de cada clase a hacer actividades libres y hablar de manera informal.

Fuente: Domènech Francesc, J. (2009): Elogi de l´educació lenta, Graó, Barcelona.

Pequeño repertorio de tareas semanales

Profesor Potachov  (Moldavia)

Comentamos cada mes una imagen

En un espacio de la escuela tenemos una vitrina donde cada mes colgamos una imagen: cuadros, fotografías, edificios, esculturas, carteles de publicidad o cerámicas…..

El alumno observa, toma apuntes si es necesario (también se ve en el aplicativo) y comenta la imagen.

A final de mes el profesor lee en voz alta todos los comentarios y añade el suyo  al final (en color).

Font: CP Jacint Verdaguer

Hacemos crítica literaria a través de tráilers

Crítica del libro El baile de Irene Némirosky realizada por alumnos de francés de 4º de ESO del IES Ayalde.

Enlace aportado por Ana Basterra.

«Resolem enigmes»

Carreguem d’ACTIVITATS, la categoria RAONAMENT, l’activitat «resolem enigmes». Plantegem cada setmana un enigma mostrant l’enunciat a la pantalla amb el canó.

Farem parelles i donarem un temps determinat per resoldre l’activitat amb els materials que necessitin (monedes, tangram, escuradents, tisores, paper,…).

Un cop acabat el temps, cada grup comenta si ho ha resolt o no i com ho ha fet. Si cap grup ho ha resolt passem a estudiar la resposta.

Font: CP Jacint Verdaguer

Treballem fets històrics o tradicions amb el diccionari

Per parelles o grups de tres, podem proposar la redacció d’algun fet històric, tradició, memòria històrica del poble, fet …

El treball és pautat i cada component del grup sap que ha de resoldre, on ha de cercar-ho o a qui ho ha de prguntar. Els grup fa un seguiment del propi grup. Quan ho tenen resolt van a «introduïr al diccionari» trien l’opció «fets històrics» posen el títol fan clic a CREAR i quan surt el diccionari cliquen  «CREA AQUESTA PÀGINA».

Un bon tema seria la memòria històrica del poble. Amb entrevistes, xerrades d’avis i avies, fotografies antigues, sortides,…

Font: CP Jacint Verdaguer

Treballem els ocells

Fer una representació partint d’un conte i d’uns narradors. Els narradors expliquen els tipus d’ocells que hi ha, mentre, darrera d’una cortina on hi ha tots els nens de la classe, cada un amb un ocell determinat, el va treien en funció de la narració.

Els narradors descriuen els ocells a partir d’una història on han de triar el cap dels ocells.

Font: CP Jacint Verdaguer

Equips redactors

Cada curs té un equip redactor de notícies i una categoria que es va canviant. Cada quinze dies han de publicar una notícia.

A l’aula es treballen els diferents tipus de notícies. Cada quinze dies es canvien els equips redactors. La notícia la publiquen al blog i les millors passen a la revista.

Font: CP Jacint Verdaguer

Fem un conte de manera col·laborativa

L’activitat es pot fer entre alumnes de la classe, entre classes o entre escoles.

Es tracta de triar entre tots un títol d’una història, uns personatges (fer-ne la descripció), un temps històric (pot ser el passat fa molts anys, fa poc, en el futur,…), l’espai on es desenvolupa la narració (en un bosc, a l’espai, en una ciutat, en una illa,…) i fer-ne la descripció entre tots de com pot ser el paisatge. Si ho fem entre classes o escoles, tots els participants han de consensuar el títol, els personatges, la trama, el paisatge i el temps. Un cop s’ha treballat la situació i s’ha posat en contacte els personatges amb els alumnes, organitzem la creació del conte de manera col·laborativa:

Podem fer parelles d’alumnes (en el cas que ho fem dins la classe) i donarem 1 hora a la setmana perquè cada grup iniciï i continuí la història). Ordenem en una graella les setmanes i els grups que hauran de crear la història. Haurem de definir quins grups fan la part de la introducció, quins el nus i quins el desenllaç (per tal que el conte s’acabi amb els darrers grups i no quedi obert). L’experiència pot durar un parell de mesos

Com ho fem? Utilitzarem el diccionari, l’apartat de conte. El mestre/professor crea el títol de la història i els altres continuen (fins i tot poden modificar o corregir paraules dels altres companys, tot si val per fer una bona història). Cal que els grups s’identifiquin per poder escriure el conte. Només han d’identificar-se, escollir «consulta al diccionari», clicar damunt «contes» i damunt del conte que volem continuar. Quan el tinguem obert, hem de fer clic a «edita aquesta pàgina» que està al sota de tot.

Font: CP Jacint Verdaguer

Y muchas tareas más a través de las TIC

Deja un comentario